sábado, 24 de septiembre de 2016

"Muerte de un hombre feliz" de Giorgio Fontana


Muerte de un hombre feliz
Giorgio Fontana
Traducció de Pepa Linares
Editorial Asteroide
257 pàgines
19,95 €


Ens situem a l’any 1981 a Milà, on el fiscal Giacomo Colnaghi investiga l’assassinat d'un polític democristià per part d’un terrorista d’esquerres. Colnaghi té uns orígens humils; el seu pare era partisà, un home que, guiat pel sentit comú, va lluitar pels ideals que el seu moment li va donar a conèixer.

Colnaghi admet que pertany a una societat que ha fet possible que l’orfe d’un partisà esdevengui un fiscal prestigiós. Si més no, això no el fa còmplice: Vol entendre l’altre, té necessitat d’esbrinar les raons d’aquelss que maten.
Ha conegut la dona i el fill del polític mort, també ha parlat amb l’acusat; vol entendre, la seva honradesa el fa sincer i transparent amb la persona amb qui parla. Pensa que el terrorisme no és el camí, entén que l’Estat que genera desigualtats és responsable, però l’horroritza la resposta violenta. És un home a qui també han fallat les ideologies però, malgrat tot, no pot deixar de creure en les persones.

El dolor de la guerra està present, les víctimes dels anys 40 encara circulen, el cor té el seu ritme per acceptar i perdonar.
Luigi té 15 anys. És el fill del polític assassinat, demana justícia i no accepta cap resposta que no sigui matar l’assassí del seu pare. Colnaghi li vol fer entendre que hem de cercar altres vies, que hem de “conviure” amb aquells que han matat els nostres.
Ell ho ha fet, ell ha trobat la manera de viure, ha optat per la “reconciliació”. Vol entendre, vol mirar als ulls de qui tingui al davant. Aquesta actitud, que el porta a la plenitud dins la seva quotidianitat, no serveix per canviar el curs de la història. Ell també ha de pagar amb la seva vida: també deixarà mare, dona, fills, amics, col·legues... víctimes d’una ferida fatal, per als quals una vida serà massa curta per trobar la tranquil·litat i arribar a “perdonar”.

Com a lectors, pensem impotents que la vida de Colnaghi no es podia sacrificar sota cap concepte. Tampoc la vida del seu pare ni la de tants d’altres homes imprescindibles perquè la convivència no esdevingui una utopia.


Giorgio Fontana, un home nat al 1981, és un autor a qui prometem fidelitat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario