sábado, 12 de agosto de 2017

"Viure amb una estrella" de Jirí Weil


Viure amb una estrella
Jirí Weil
Traducció Jaume Creus
263 pàg.
21 €


Coneixem la quotidianitat d’en Josef Roubícek, un estrany a la seva ciutat, Praga ha estat ocupada pels nazis, el nostre estimat i admirat empleat de banca ha de viure amb una estrella sempre visible, ha perdut tots els drets i les humiliacions son quelcom que s’ ha incorporat a la seva existència.

El passat, la estimada, els menjars, la música, itineraris per la ciutat, són vius en el record i el porten a uns moments de plenitud que esdevenen glopades d’aire que l´ajuden a alenar.

Quan el seu estat físic ja es molt lamentable ha de treballar a un cementiri, allà viu la experiència de cultivar un hort, les hortalisses creixen, son un esclat de vida, els companys de captiveri son persones amb les quals estableix unes relacions entranyables.

Confiscar els bens i els documents d’identitat no elimina la dignitat de les persones, la literatura, la música els coneixements més antics, son un cabdal d´estratègies per sobreviure.

El dolor també pot fer sorgir el millor de les persones. Coneix un moliner obligat a dur un carro ple de joguines:

“...Aquestes coses criden, ja l’hi dic jo. Em retreuen que sigui còmplice d’aquells. Els cavalls són innocents, no protesten, però jo no hauria de fer aquesta feina, hauria de deixar-la estar, hauria de matar-me abans de transportar unes joguines que ells han arrancat de mans de criatures.
...certament caminaven a contracor tots plegats, els cavalls i l’home” pàg. 211

A la coberta ens diuen:

“...sobreviure contra tot pronòstic és, a la fi, l’acte més eloqüent de resistència.»


Una lectura molt important. Una vegada més una recomanació sense reserves.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario