viernes, 4 de agosto de 2017

"L’art de la ficció. Sobre llegir i escriure" de James Salter


L’art de la ficció. Sobre llegir i escriure
James Salter
Pròleg d’Eduard Márquez
Traducció d’Albert Torrescasana
127 pàg. 
16 €


El fet d’haver accedit a les paraules que ens adreça James Salter ens compromet com a lectors; haurem de tornar o llegir primera vegada les obres que ell cita. Salter fa aquestes al·lusions després d’una lectura del tot especial, la lectura del Mestre, un home que no ha dedicat tota la vida a la literatura, va triar l’escriptura per satisfer una necessitat vital i potser d'aquí ve la seva voluntat de compartir la experiència.

Ens parla de la “veu” de l’autor –prefereix emprar aquesta paraula i no utilitar“estil” -; ens diu que la veu és quelcom gairebé genètic.

L’autor aconsella a aquells que volen emprendre l’aventura de la novel·la: “...has d’escriure en comptes de viure…”

Ens diu que els llibres “importants” no van ser escrits amb el propòsit de ser-ho, sinó que les circumstàncies els varen situar allà on ara es troben.

Coneixem els moments baixos de l’autor, els moments en què els lectors dels seus manuscrits no li donaven cap esperança o quan els seus contes no assolien el que ell entenia com a qualitat.

Ens parla de les lliçons d’escriptura, les compara amb classes de ball: “és més fàcil si l’alumne té sentit del ritme”.

Quan tanquem aquest llibre ja hem fet la nostra relació de títols a partir de les lectures citades, descobriments o relectures -tant és-: moments garantits de plenitud.

Una recomanació sense reserves.



No hay comentarios:

Publicar un comentario