sábado, 29 de julio de 2017

"La llogatera de Wildfell Hall" de Anne Bronte



La llogatera de Wildfell Hall
Anne Bronte
Traducció de Joan Antoni Cerrato
636 pàg.

Anne (1820-1849) és la petita de les merescudament cèlebres germanes Bronte. La llogatera de Wildfell Hall va aparèixer l’any 1828, però és un text que no ha perdut vigència, ni en el fons ni en la forma: No només és bellesa, sinó que és un recull de paraules necessàries des de molts punts de vista.

La nostra protagonista és una dona de divuit anys, òrfena de mare i que ha patit l’absència del pare i del germà. Ha estat acollida i ben estimada per uns oncles que són tot bondat. Es casa amb l’home menys adient -la intuïció i els consells de la seva tia serveixen de poc- i es precipita al desastre. Passa la prova i se’n surt perquè - i aquest és el tret que ens sedueix-, som davant una dona que sap estimar i sap el que és més difícil i admirable: sap deixar d’estimar, no permet que les ferides quedin obertes. Compta també amb un altre suport, el seu misticisme, la fe profunda i sincera d’un compromís espiritual excepcionalment pur.

Una jove que ens diu:
…”L’orgull es nega a ajudar-me. M’ha ficat dins la pressura i ara no m’ajudarà a sortir.” (Pàg. 222).

Quan els excessos del marit i l’opció per la decadència ja són evidents, ell li demana:
…”Què més podries desitjar?”
Ella respon:
…”Únicament, Arthur, que t’estimessis tu mateix, tan vertaderament i fidelment com jo t’estimo.” (Pàg 301).

La nostra autora va fer un apilament de saviesa admirable en una persona de la seva edat. Ens diuen que el personatge d’Arthur pot estar inspirat en la decadència terrible que va viure a prop del seu germà. Pel que fa a les qualitats literàries, són una “marca” de la família. Avui, per a mi, Anne és la més admirada i estimada de les germanes, no crec que una relectura d’obres de Charlotte i Emily em fes modificar aquesta afirmació. L’estudi profund i perfecte de l’ànima humana m’ha corprès.

És admirable l’aprofitament que va fer de les precàries possibilitats de formació que va tenir. Les lectures religioses i la literatura a què havia accedit van estar presents sempre i la van ajudar a fer front a les adversitats.

Em demano si al segle XXI, alliberats de les pressions socials i religioses, hi ha més persones que reaccionen al maltractament amb tanta serenitat i valor, que saben estimar i deixar d’estimar per tornar a estimar. Hem conegut una dona que sap mirar l’horitzó i per això se salva; també estima apassionadament els que l’envolten i això la fa forta.


Les terribles notícies que fan referència a la incapacitat d’una convivència respectuosa al si de les famílies són constants i els finals dramàtics es multipliquen. Avui aquesta és una lectura necessària que no solament és imprescindible literariamente.




No hay comentarios:

Publicar un comentario