viernes, 21 de julio de 2017

"Cuentos" de Fernando Pessoa





Cuentos
Fernando Pessoa
Edició i traducció de Manuel Moya
448 pàg. 
Ed. Páginas de Espuma
29.-€


Fernando Pessoa (1888-1935). Recull de contes, editats i traduïts per Manuel Moya, poeta i narrador, que ens ofereix aquestes narracions poc conegudes fins ara d’un dels autors cabdals del s. XX.

Tenim a les mans una d’aquelles obres a les quals dedicarem molt de temps, aprofitarem l’estiu per reflexionar-hi i gaudir o bé conviurem amb la veu de Pessoa d’una manera indefinida en el temps, les anirem fent nostres poc a poc.

La present edició inclou una introducció que ens acosta a la realitat de l’autor i a la seva obra. També ens ajuda a aprofundir en els contes que ens esperen. Per començar, ens permetrem una lectura sense seguir cap ordre, a l’atzar, quedarem atrapats, hi tornarem, rellegirem tot seguint l’ordre que ens proposa el responsable de la present edició.

“El filatélico” (pàg. 149):

…”Yo no aconsejo. Colecciono sellos…
Solo la gente muy ingenua da consejos.”

“El aplazador” (pàg. 217):

“…¿Por qué no educar a la humanidad para no ser nada, si la mayoría de ella, pero qué digo, si toda ella, ha de llegar a ser nada?”

“Fábulas para jóvenes naciones. Yo, el doctor” (pàg. 347):

“…En la vida social, somos lo que los otros creen que somos y no lo que fingidamente somos…”

Pessoa va deixar aquest món amb 47 anys; amb ell van partir els heterònims, ens va llegar un univers que ens compromet amb la literatura. Tenim el privilegi d’accedir-hi i ho fem intimidats, discretament, amb la seguretat que tenim a les mans una obra fonamental, que ens hauria d’acompanyar sempre, un Mestre savi que s’adreça a nosaltres amb humilitat i respecte. Pessoa exigeix un gran compromís per part del lector.

Una recomanació sense reserves.



No hay comentarios:

Publicar un comentario